
OBJECTIUS:
L’objectiu general del curs és:
Conèixer les tècniques de neteja bàsiques.
Realitzar les tasques bàsiques de neteja de centres, instal·lacions i equipaments industrials,
adequant la tècnica a cada espai i/o equipament per assolir la consecució d’un òptim nivell
d’higiene.
Per aquest motiu, en finalitzar el curs, el participant ha de ser capaç de:
1. Conèixer els materials i els productes adequats.
2. Conèixer com netejar adequadament el mobiliari.
3. Conèixer els aspectes a tenir en compte en la neteja de sanitaris.
4. Conèixer els sistemes de tractament de residus.
5. Conèixer els sistemes de prevenció de riscos laborals associats a les seves tasques.
6. Desenvolupar les tècniques necessàries per treballar en la neteja de diferents àrees i
superfícies.
7. Dominar l’aplicació dels diferents productes de neteja, fent un ús correcte en la seva
utilització seguint les normes de seguretat establertes.
8. Conèixer l’aplicació de maquinària de neteja diària bàsica, utilitats i funcionament.
9. Realitzar un tractament adequat dels residus.
10. Conèixer les normes de seguretat i salut laboral per aplicar-les a la seva tasca diària.
11. Prevenir els riscos associats al lloc de treball, aplicant les mesures preventives per
realitzar un treball segur i en condicions de salut.
CONTINGUTS:
UNITAT DIDÀCTICA 1. TÈCNIQUES DE NETEJA BÀSIQUES
1.1. Normes bàsiques a tenir en compte en la neteja
1.1.1. Classificació de zones
1.1.1.1. Zones generals o de baix risc
1.1.1.2. Zones semicrítiques o de risc mitjà
1.1.1.3. Zones crítiques o d’alt risc
1.1.2. Estris i maquinària
1.1.3. Productes i desinfectants
1.1.3.1. Tipus i propietats dels productes
1.1.3.2. Normes d’utilització i conservació dels desinfectants
1.1.3.3. Normes de seguretat en la manipulació
1.2. Introducció als sistemes de neteja
1.2.1. Neteja de mobiliari
1.2.2. Neteja de serveis
1.2.3. Neteja de parets
1.2.4. Neteja d’habitacions
1.2.5. Neteja de vidres
UNITAT DIDÀCTICA 2. NETEJA DE MOBILIARI
2.1. Tècniques de neteja de mobiliari
2.1.1. Seqüència d’activitats
2.1.2. Condicionament dels espais de treball
2.1.2.1. Actuació sobre l’entorn
2.1.2.2. Desenvolupament de les tasques de neteja de mobiliari amb persones
presents o en trànsit
2.1.3 Full de registre de tasques
2.1.4. Selecció i identificació de les diferents eines de neteja
2.1.5. Ús i aplicació de les eines de neteja
2.2. Tècniques de neteja segons el lloc
2.2.1. Neteja de terres
2.2.2. Neteja d’hospitals
2.2.3. Neteja de centres comercials
2.2.4. Neteja de centres residencials
2.2.5. Neteja de centres educatius.
UNITAT DIDÀCTICA 3. TÈCNIQUES DE NETEJA I DESINFECCIÓ
3.1. Neteja i desinfecció de superfícies, dipòsits i recipients per via humida i/o seca
3.1.1. Superfícies, dipòsits i/o recipients de neteja
3.1.2. Estris, eines i maquinària de neteja: tipus i utilització
3.1.3. Productes per neteja per via humida i/o seca
3.1.3.1. Tipus de productes de neteja: abrillantadors, netejadors
3.1.3.2. Etiquetatge de productes químics
3.1.3.3. Elecció i aplicació correcta del producte de neteja adequat a cada
superfície.
3.1.4. Senyalització de l’execució de les tasques de neteja
3.1.5. Mètodes de desinfecció
3.1.6. Recollida i maneig dels residus generals mitjançant neteja
3.2. Tècniques de neteja i desinfecció de banys
3.2.1. Aparells sanitaris i complements d’un bany
3.2.2. Tècniques de desinfecció d’urinaris, banys i dutxes
3.2.3. Tècniques de neteja de rajoles, miralls
3.2.4. Productes específics en les tasques de desinfecció d’un bany.
UNITAT DIDÀCTICA 4. DESENVOLUPAMENT DELS PROCESSOS DE NETEJA
4.1. Processos de neteja de vidres
4.1.1. Característiques dels vidres
4.1.2. Tipus de superfícies dels vidres: composició i característiques
4.1.3. Neteja de vidres en espais exteriors i interiors
4.2. Neteja amb màquines: classificació, components i manteniment
4.2.1. Tipologia de maquinària
4.2.2. Components de la maquinària
4.2.3. Productes de neteja per a màquines
4.2.4. Criteris per la utilització de productes de neteja amb màquines
4.2.4.1. Dosificació
4.2.4.2. Etiquetatge
4.2.5. Procés de neteja amb maquinària
4.2.5.1. Organització del treball
4.2.5.2. Tècniques de neteja amb maquinària: escombrat, fregat, encerat,
abrillantat, aspirat
4.2.5.3. Seqüenciació d’activitats en cada tractament
4.2.5.4. Execució dels diferents tractaments.
UNITAT DIDÀCTICA 5. GESTIÓ I TRACTAMENT DE RESIDUS
5.1. Identificació de residus urbans o municipals
5.1.1. Concepte de residu
5.1.2. Regla de les 3R (reducció, reutilització, reciclatge)
5.1.3. Valoracions i abocament
5.1.4. Residus municipals i desenvolupament sostenible
5.1.5. Tipologia de residus municipals:
5.1.5.1. Vidre
5.1.5.2. Paper i cartró
5.1.5.3. Envasos lleugers
5.1.5.4. Matèria orgànica
5.1.5.5. Residus especials
5.1.6. Composició dels residus municipals segons la seva procedència
5.1.7. Factors que influeixen en la generació de residus
5.2. Recollida de residus urbans o municipals
5.2.1. Tipus de recollida
5.2.2. Models de recollida selectiva
5.2.3. Contenidors
5.2.4. Punt net o ecoparc.
5.3. Procés de gestió i tractament de residus en la neteja de mobiliari
5.3.1. Tipus de residus generats
5.3.2. Tractament dels mateixos
5.3.3. Separació i manipulació dels residus
UNITAT DIDÀCTICA 6. APLICACIÓ I SEGUIMENT DE MESURES DE PREVENCIÓ DE RISCOS
LABORALS
6.1. Riscos específics i mesures de prevenció
6.1.1. Higiene industrial i acció contaminant
6.1.2. Contaminants físics, químics i biològics
6.1.3. Activitats principals
6.1.4. Neteja de zones altes
6.1.5. Prevencions específiques del centre de treball
6.1.6. Mesures de seguretat i prevenció de riscos en les operacions bàsiques de
neteja
6.1.7. Riscos relacionats amb els diferents tipus de neteja
6.1.7.1. Utilització dels equips de protecció individual
6.1.7.2. Aplicació de les mesures de seguretat especificats per treballs en
altura
6.1.8. Seguretat en espais confinats
PLACES
Places limitades. El curs es farà amb un mínim de 15 inscrits.
COST
Curs 100% subvencionat pel Consorci de Formació Contínua de Catalunya, sense cap cost per a les persones participants.
MÉS INFORMACIÓ
Per a més informació poseu-vos en contacte amb el Servei d´empreses i de l´Ajuntament de Polinyà al telèfon 93 728 11 10 o bé envieu un correu electrònic a: cangavarra@ajpolinya.cat o amb Femarec http://www.femarec.cat/
Coordenades Google Maps per arribar a Can Gavarra: 41.562634, 2.161098 +41°33’45.48″, +2°9’39.95″
INSCRIPCIÓ
Inscriu-te aquí
Com parlar en públic. Organitza: PIMEC. Lloc: Can Gavarra. Del 06/06 al 04/07, dimecres de 15 a 19 hores. Àrea: Comunicació Durada: 20 Continguts: 1. Estructura i elaboració del discurs 1.1 Fases de la elaboració 1.2 Pautes a seguir: vocalitzar, lectura, respiració, ritme, volum, energia, correcta pronunciació, els silencis, guio, durada. 1.3 La regla de…
Can Gavarra treballa conjuntament amb la Diputació de Barcelona i PIMEC per reforçar la competitivitat de les empreses del territori a través del programa Accelera el Creixement. Es tracta d’un programa consolidat d’acompanyament empresarial en què empresari i treballadors uneixen esforços per col·laborar amb experts en creixement empresarial que els donen suport continuat durant 9…