
“Forns de pa a llocs com el World Trade Centre surten de Polinyà”
Horgipan SL (Hornos Sebastià) és una empresa de cinc treballadors amb seu a Polinyà dedicada a la fabricació de forns de pa artesanals. La crisi de poc els va fer desaparèixer però les noves tendències i sensibilització respecte al consum de pa els han permès sobreviure gràcies a l’exportació a Itàlia, França i Amèrica amb un volum de facturació actual d’uns 350.000 euros. Amb Horgipan Polinyà ha esdevingut un trampolí a l’exterior d’aquest tipus de forns indispensables per a elaborar el pa tradicional. Francesc Josep Rubio n’és l’administrador.

logo Horgipan, Hornos Sebastià
Quin és l’origen de l’empresa?
El fundador va ser un empresari i inventor que va començar fabricant forns d’obra amb volta. Estàvem al carrer de València, a Barcelona. És ell qui inventa un forn metàl·lic molt innovador en el seu moment i que encara ara fabriquem. Però sempre decorat com un forn dels antics.
Com acaba aqueta empresa?
Tanca perquè el propietari emmalalteix i no té relleu. Llavors en sorgeixen diferents tallers especialitzats i jo, amb uns altres companys, continuem fabricant els forns giratoris. Estem als anys 80 i hi seguim perquè veiem que el mercat francès, on el pa té un paper fonamental en l’alimentació i, fins i tot, és un símbol del país, té interès en aquest tipus de forn decorat a l’antiga per a col·locar-lo a l’exterior del comerç i que els clients vegin com en treuen el pa acabat de fer.
En aquella època devien créixer molt?
Els anys 90 van ser la nostra època daurada. Vam aconseguir contracte d’exclusivitat a França, d’aquí també vam anar cap a Grècia.
No treballen al mercat espanyol?
No, exportem pràcticament el 100% de la nostra producció. El problema d’aquí és que l’ofici de forner està morint. Jo conec forners que dels mil quilos de farina que feien diàriament, ara, només en fan 30. Les grans superfícies i cadenes amb el sistema del pa congelat i el mètode de cocció industrial estan acabant amb l’ofici del forner artesà. El que sí fem a Espanya és el manteniment dels forns que en el seu dia vam instal·lar, alguns amb més de 50 i 70 anys i que encara funcionen.
I a França es manté el forner artesà?
A França també comença a flaquejar. Per això el 2006 ja comencem a explorar altres mercats fins a entrar a l’italià. Això ens serveix de trampolí i ara podem presumir, per exemple, de tenir dos forns instal·lats a la Cinquena Avinguda de Nova York i un al World Trade Center. Allà, en un forn de dos metres estan fent 600 kg de farina en tres torns diaris. Sempre de cara al públic. En els pròxims mesos en muntarem a Los Angeles i Estocolm.
Pensa en la jubilació?
De moment en uns mesos passaré a la jubilació activa. La meva intenció és resistir al peu del canó fins al 2020.

Forns artesanals, forns de pa, Horgipan, Hornos Sebastian, Polinyà
Podeu trobar més informació de l’empresa a la seva web, clicant aquest enllaç
S’acaba el Nadal, i amb ell els bons sentiments, els bons desitjos… no us agradaria que fos Nadal tot l’any? Aquest anunci d’IKEA parla de la transició del Nadal a la resta de l’any, des d’aquesta perspectiva, però també ironitza sobre aquesta qüestió. Hora d’abandonar la campanya de compres de Nadal i començar amb les…
CONSELLS DE SEGURETAT AQUEST ESTIU FACILITATS PELS MOSSOS D’ESQUADRA DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA Us informem que l’oficina de Relacions amb la Comunitat de la comissaria de Mossos de Santa Perpètua de Mogoda (93 581 77 00, Av. Mossèn Jacint Verdaguer, 29) és la que dóna resposta policial al municipi de Polinyà. …